ALLA INITIATIV

Smarta kartan

Genom att synliggöra delningsekonomins verksamheter, platser och nätverk vill Smarta Kartan uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande.

8/8/2023

Skribent

Ulrica Ramstedt

Plats

Göteborg

Mål

Att föra samman människor och underlätta för en hållbar livsstil genom att öka deltagandet i den nära delningsekonomin.

Vad är det för initiativ?

Första Smarta Kartan skapades genom ett samarbete i ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Sverige (dåvarande Göteborg) och Göteborgs Stad, förvaltningen konsument- och medborgarservice. Därefter har Smarta Kartan växt till att inkludera fler områden i Sverige. I skrivande stund Gävle, Göteborg, Karlstad, Malmö, Stockholm, Sjuhärad.

Genom att synliggöra delningsekonomins verksamheter, platser och nätverk vill Smarta Kartan uppmuntra till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. På kartan hittar du bland mycket annat cykelkök, bytesgrupper, gratisbutiker, bilpooler och olika digitala plattformar.

Detta är inte Gula Sidorna eller en lista över företag, utan detta handlar om människor och communities som delar saker. Vad som visas på webben bestäms av våra kriterier som tagits fram i samråd mellan KES och de samverkande områdena. Urvalet av verksamheter sker i samråd mellan projektets ägare och lokala redaktioner.

Smarta Kartan version 3.0 lanserades våren 2020 och har finansierats av Göteborgs Stad och det nationella programmet Sharing Cities Sweden som är en del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities, gemensamt finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS. Delprojekt har även finansierats av Business Region Göteborg.

Mål

En värld där vi delar och hushåller med våra resurser.

Problem

Visionen

Att föra samman människor och underlätta för en hållbar livsstil genom att öka deltagandet i den nära delningsekonomin.

Fler initiativ

ÄR DU ETT INTIATIV?

GBG ZERO är en plattform som samlar olika klimatinitiativ i Göteborg för att nå netto noll till 2030.

Till initiativen